Ківі (Actinidia chinensis)

Радзімаю ківі лічыцца Кітай, менавіта там яна была заўважана ўпершыню, адтуль распаўсюдзілася па ўсім свеце. Ківі можна вырошчваць і як дэкаратыўную расліну, і дзеля смачных і сакавітых пладоў.

Расліну лёгка можна выгадаваць у хатніх умовах з простай семечкі, а забяспечыўшы яму ўсе неабходныя ўмовы, яно будзе яшчэ і рэгулярна пладаносіць.

Вельмі важна правільна зрабіць падрыхтоўку да пасадкі, каб атрымаць той вынік, на які разлічваеце. Падрыхтоўка ўключае некалькі этапаў. Для пачатку паспрабуйце знайсці неапрацаваны плод ківі. Толькі ў такім выпадку вы атрымаеце насенне, якое, у далейшым, прарасце. Звярніце ўвагу на ступень яго спеласці - плод не павінен быць недаспелым.

Лепш калі ківі будзе вельмі саспелым, нават мяккім, але не сапсаваным. Для пасадкі вам спатрэбіцца невялікая кружка альбо спецыяльны збанок, у якім насенне будзе прарошчвацца. Спатрэбяцца таксама пластыкавыя талеркі, папяровыя ручнікі і пластыкавы кантэйнер.

Падрыхтуйце глебу для расліны. Для таго каб ківі пачувалася максімальна зручна неабходна змяшаць у роўных частках торф, перліт, вермікуліт і арганічныя ўгнаенні. Пасаджаная ў такую ​​глебасумесь расліна аддзячыць вас хуткім ростам і багатым ураджаем.

Для прарастання ківі спатрэбіцца шмат сонечнага святла. Калі яго не хапае, расліна можа і зусім не ўзысці. Таму, калі вы высаджваеце ківі ў зімовы час, забяспечце яго дадатковым падсвятленнем.

Усярэдзіне плоду ёсць велізарная колькасць дробнага насення, якое практычна не прыкметнае, і заўсёды з'ядаюцца разам з плодам. Але, з іх можна выгадаваць прыгожую вялікую расліну, калі выконваць правільную паслядоўнасць дзеянняў. Для таго каб аддзяліць насенне, не пашкоджваючы яго, неабходна акуратна расцерці мякаць плоду, і развесці яго ў шклянцы з вадой пакаёвай тэмпературы. Змяшайце. Косткі пры гэтым усплывуць наверх, іх патрэбна акуратна сабраць, і прасушыць.

Другім этапам ідзе прарошчванне насення. Для гэтага вазьміце невялікі кубак, наліце ​​зусім трохі цёплай вады, і ўсыпце туды сухое насенне. Вільгаць - гэта адзінае што трэба, каб з насення прадзяўбліся невялікія парасткі.

У вадзе насенню трэба прабыць каля 7 дзён. Гэтага тэрміну хопіць дзеля таго, каб насенне насыцілася вільгаццю, і было гатовае да прарастання. За гэты тыдзень трэба 2-3 разы замяніць ваду свежай, каб не разводзіць дадатковых бактэрый. Калі косткі пачнуць адкрывацца, іх варта перамясціць у невялічкую цяпліцу.

Для гэтага вазьміце папяровы ручнік, намачыце яго вадою, і пакладзіце на дно пластыкавай ці звычайнай талеркі. Зверху на мокры ручнік перакладзеце насенне, і зверху накрыйце іх пластыкавым кантэйнерам. Такім чынам вы створыце імітацыю невялікай цяпліцы, і насенне пачнуць расці яшчэ хутчэй. Змясціце цяпліцу на сонечнае месца, і ўжо праз некалькі дзён насенне пачне актыўны рост, і будзе гатовае да паўнавартаснай пасадкі.

Вазьміце падрыхтаваную глебасумесь, трохі завільгатніце яе, наверх асцярожна высыпце насенне, і прысыпце сухою глебаю літаральна на некалькі міліметраў. Пасля пасадкі ківі трэба акуратна паліць. Рэкамендуем рабіць гэта з дапамогай пульверызатара, які дапаможа пазбегнуць пераліву, і завільготніць зямлю раўнамерна па ўсім пляцы.

Далей пастаўце судок у цёплае і сонечнае месца. Памятайце, ківі родам з цёплых краінаў, таму трэба стварыць ёй максімальна падобныя ўмовы. Як толькі на паверхні з'явяцца першыя лісточкі, ківі трэба пасадзіць па асобных гаршчках, дзе яны і будуць расці першыя часы.

Не варта аддаваць перавагу сярэднім ці вялікім гаршчкам у надзеі, што вам даўжэй не давядзецца перасаджваць расліну. Такое меркаванне памылкова, калі гаршчок вялікі і глебы шмат, пачынае актыўна развівацца каранёвая сістэма, а знешняя частка расліны практычна не расце. Таму вельмі важна падбіраць гаршчок пад стаць памеру расліны.

Ёсць яшчэ некалькі тонкасцяў, якія абавязкова трэба ведаць пры вырошчванні ківі ў хатніх умовах. Для таго, каб расліна пладаносіла трэба мець расліны жаночага і мужчынскага полу. Выключэннем з'яўляецца адзіны гатунак, пад назвай "Джэні".

Расліна не любіць сухі грунт, таму трэба ўважліва сачыць за ўзроўнем увільготненасці зямлі ў гаршчку. У той жа час пераліў можа прывесці да загнівання каранёвай сістэмы і гібелі расліны.

Многія гаспадыні любяць на лета выносіць расліны на вуліцу ці на гаўбец. Памятайце, ківі не церпіць вятроў. Да таго ж рэзкае зніжэнне тэмпературы, якое часта назіраецца па начах, можа загубіць расліну. Таму трэба ўважліва сачыць за тэмпературай навакольнага асяроддзя, каб расліна не адчула сябе дрэнна.

Для таго каб лаза ківі заўсёды была здароваю і хораша выглядала, трэба рэгулярна падкормліваць расліну з дапамогаю арганічных угнаенняў. Падкорм рэкамендуецца рабіць вясной, 2-3 разы, каб расліна атрымала максімальную колькасць пажыўных рэчываў падчас вегетацыі, і не ўгнойваць ківі падчас фармавання пладоў.

Збіраць плады можна тады, калі яны з лёгкасцю адлучаюцца ад лазы - гэта галоўная прыкмета таго, што яны саспелі. Рэкамендуецца таксама наносіць вакол расліны пласт мульчы ў выглядзе скошанай травы, саломы ці кары дрэваў. Гэта значна знізіць колькасць пустазелля вакол ківі, і палепшыць дрэнаж расліны.

Як зразумела з артыкулу, выгадаваць ківі ў хатніх умовах зусім не складана. Для гэтага дастаткова прытрымлівацца пэўных правілаў догляду расліны і правільна падрыхтавацца да яго пасадкі.